Fråga 2021/22:1482 Ericssons misstänkta mutbrott i Irak

av Rasmus Ling (MP)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Ericsson är ett av Sveriges största och mest anrika företag, med över 13 000 anställda i Sverige och omkring 100 000 globalt över hela världen. Företaget har verkat i över 140 års tid. Det är ingen överdrift att påstå att Ericssons betydelse är enorm för Sverige.

SVT:s Uppdrag granskning har avslöjat att Ericsson kan ha begått mutbrott gentemot terrorsekten IS i Irak. Som ett resultat av detta nekades Ericssons styrelse och vd ansvarsfrihet av bolagstämman, en nära nog unik händelse. Trots detta valdes styrelsen om. Det blir då upp till samma styrelse att besluta om att väcka talan mot sig själva, vilket för de flesta känns som en orimlig situation.

Något som också blivit resultatet av Uppdrag gransknings avslöjande är att Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mutbrott.

Det är givetvis en utmaning för globala företag att verka i länder med sämre rättsstatsskydd än i Sverige och där problemen med korruption är stora. Att ett av de svenska storföretagen förekommer i sådana här utredningar är dock oerhört graverande och skadar allvarligt förtroendet för Sveriges näringsliv. Många är också frågande till att en styrelse och vd som nekas ansvarsfrihet ändå får förtroende att väljas om.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson:

 

Avser regeringen att vidta några åtgärder vad gäller översyn av lagstiftning eller andra initiativ för att en liknande situation inte ska inträffa igen?