Fråga 2021/22:1480 Effektiv sjöfart i Sverige som ett led i att minska godstransporter på väg

av Gudrun Brunegård (KD)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I regeringens beslut N2018/04482/TS den 23 augusti 2018 beskrivs transportpolitikens övergripande mål att ”säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Därutöver har riksdagen beslutat om ett funktionsmål om tillgänglighet och ett hänsynsmål om säkerhet, miljö och hälsa. Riksdagen har härutöver beslutat om ett klimatmål för transportsektorn. Målet innebär att växthusgasutsläppen från inrikes transporter, utom inrikes luftfart, ska minska med minst 70 procent senast 2030 jämfört med 2010.”

Regeringen hade tidigare beslutat om en nationell godstransportstrategi benämnd Effektiva, kapacitetsstarka och hållbara godstransporter – en nationell godstransportstrategi (dnr N2018/03939/TS).

Den 23 augusti 2018 gav regeringen Trafikverket i uppdrag att utse och inrätta en nationell samordnare för inrikes sjöfart och närsjöfart med syfte att under sex år främja en effektiv inrikes sjöfart och närsjöfart och att förbättra förutsättningarna för överflyttning av godstransporter från väg. 

Fyra år in på uppdraget finns således en rad frågor att besvara, om huruvida regeringsuppdraget har underlättat det konkreta arbetet på det lokala planet med omställning till fartygstransporter för att korta ned de lastbilsburna transporterna, om det anvisats specifika kust- och inlandshamnar som nu är öppna och i drift och hur Infrastrukturdepartementet i nuläget allmänt bedömer närsjöfartens framtid.

Såväl i regeringsuppdraget som i Trafikverkets delrapport den 24 mars 2021 förefaller uppdragets begrepp ”inrikes sjöfart” huvudsakligen tolkas som sjöfart på inre vattenvägar, med konkret hänvisning till citynära omlastningshamnar i Göteborgs- och Stockholmsområdet. Jag utgår dock från att såväl kust- som inlandshamnar avses med uppdraget, för att i realiteten kunna uppnå syftet att förkorta vägburna transporter och på så vis minska belastningen på vägarna. I mitt hemlän finns längs ostkusten flera mindre hamnar, exempelvis den i Gamleby, som skulle tjäna ett sådant syfte väl, men som i dag inte nyttjas efter förtjänst.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är därför följande:

 

Inbegriper regeringen en helhetsbild av större och mindre hamnar såväl vid kusten som längs de inre vattenvägarna i uppdraget att främja överföringen av transporter från väg till vatten?