Fråga 2021/22:1470 Passhanteringen i Taiwan

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Taiwan är ett förhållandevis litet land till ytan men det är en av Asiens största ekonomier med en betydande köpkraft, en öppenhet för internationella affärer och en hög teknikmognad. Därtill är landet, som placerats på plats 8 i det globala demokratiindex (vilket ger dem en förstaplats i Asien), ledande inom utbildningssektorn. Mot bakgrund av detta och mot bakgrund av att de präglas av värderingar som liknar våra är potentialen med starkare förbindelser mellan såväl företag som privatpersoner stor.

Det är därför tråkigt att se hur man från regeringens sida inte har agerat för att förbättra de svensk-taiwanesiska relationerna. I synnerhet skulle svenska privatpersoner, allt från företagare till studenter, gynnas av en stärkt diplomatisk representation i landet. Bara när det kommer till passhanteringen ser vi hur Sveriges de facto ambassad inte fungerar tillfredsställande. För att förnya sitt svenska pass måste svenskar som är bosatta i Taiwan åka till Thailands huvudstad Bangkok.

För att utfärda provisoriska pass eller körkort, alternativt lämna ut id-handlingar som utfärdats av annan myndighet, krävs inte en ambassad. Vissa konsulat har också den möjligheten, och en honorärkonsul, det vill säga chefen för ett konsulat, kan dessutom utfärda intyg och exempelvis levnadsattester för pensionärer (samt exempelvis bistå i ärenden som rör nödställda, frihetsberövade, avlidna eller vissa efterforskningar).

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:


Avser ministern att verka för att möjliggöra för en förbättrad passhantering för utlandssvenskar som är bosatta i Taiwan eller på annat sätt bidra till att de konsulära tjänsterna i landet kan förbättras?