Fråga 2021/22:1458 Civilsamhällets arbete med Transportstyrelsens olycksdatabas

av Jens Holm (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Civilsamhället har i över tio års tid haft tillgång till statistik över trafikolyckor i Transportstyrelsens databas Swedish Traffic Accident Data Acquisition (Strada). Statistiken har varit mycket användbar i arbetet för ökad trafiksäkerhet och den så kallade nollvisionen. Organisationer som Sveriges Motorcyklister (SMC) har arbetat systematiskt med data från Strada tillsammans med Transportstyrelsen för att öka trafiksäkerheten. Med hjälp av statistik om var och när olyckor sker har de hjälpt till att förebygga nya olyckor.

Sedan lagen om Transportstyrelsens olycksdatabas trädde i kraft den 1 juli 2021 kan emellertid  SMC och ungefär 200 andra representanter från civilsamhället inte längre ta del av uppgifterna från databasen Strada. Det var aldrig regeringens eller riksdagens intention att försvåra för civilsamhället att kunna få fortsätta att ta del av Stradas statistik och därmed fortsätta det viktiga trafiksäkerhetsarbetet. Det är värt att påminna om att det aldrig har förts fram kritik mot hur civilsamhället har använt uppgifterna från Strada, uppgifter som har varit avidentifierade så att de inte kan kopplas till en enskild person.

Som en följd av den nya lagen, och domstolars tolkningar av den, har civilsamhället blivit utestängt från den viktiga olycksstatistiken. Det är infrastrukturministern och hans departement som tagit fram den nya lagen. Något behöver göras så att civilsamhället återigen kan få tillgång till Stradas olycksfallsstatistik. Ska det ske måste ministern agera.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att civilsamhället återigen ska kunna få tillgång till Transportstyrelsens olycksdatabas Strada på ett liknande sätt som tidigare?