Fråga 2021/22:1449 Solel

av Lotta Olsson (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Svensk produktion av solel växer kraftigt. Från låga siffror ökade produktionen av solel med 40 procent under 2021. Då producerades cirka 0,7 terawattimmar solel in till nätet, enligt Svenska kraftnät. Under sommarmånader genererar solelen enligt bedömare drygt 5 procent av elbehovet i Sverige.

Det fanns i början av förra året cirka 65 800 nätanslutna solcellsanläggningar i Sverige. Detta motsvarar en ökning med nästan 21 800 nya anläggningar sedan året innan. Även effekten av solelen har ökat markant.

Energimyndigheten är ansvarig för statistik över solel. Den totala effekten från solcellsanläggningar i Sverige motsvarar cirka 0,8 procent av Sveriges totala energiförbrukning, enligt statistik.

En svaghet med solelsstatistiken är dock att den egenproducerade elen inte ingår. Närmare 100 000 solcellsanläggningars bidrag till landets elproduktion finns alltså inte med i statistiken.

Det finns bedömare som menar att solelens andel av produktionen är mycket större. Solceller får allt högre verkningsgrad och görs av allt billigare material. Tillverkningsprocessen gynnas också av skalfördelar då den globala marknaden för solceller vuxit snabbt. Kostnaderna för solceller har sjunkit med cirka 80 procent de senaste tio åren och fortsätter nedåt.

Det kommer dock att dröja innan solelproduktionen utgör en betydande del av Sveriges totala elproduktion. Den kraftiga ökningen av energipriserna kan dock accelerera solelproduktionen, särskilt när det gäller egenproducerad solel.

Min fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar lyder:

 

Avser statsrådet att verka för en bättre statistik för solelproduktionen?