Fråga 2021/22:1448 Handläggningstiden för miljöprövningsprocesser

av Helena Bouveng (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Ledtiderna för miljötillstånd var långa redan innan pandemin bröt ut. Pandemin har nu resulterat i att allt fler företag inom verkstadsindustrin har valt att ta hem sina produktioner från andra länder och vill ta hem tillverkningen till Sverige igen. Detta är tydligt inte minst i mitt företagstäta Jönköpings län.

Anledningarna är flera, men faktorer som är ledande handlar om kvalitetssäkring, minskade kostnader och leveranssäkerhet, allt för att fortsatt vara konkurrenskraftiga.

Detta är både bra och glädjande. Dels för att arbetstillfällena blir fler, dels för klimatet, då Sverige jämfört med många andra länder har tuffare klimatkrav och att varor inte längre behöver transporteras över stora delar av jordklotet.

Tyvärr är tiden för att få de miljötillstånd som behövs en faktor som i princip omöjliggör tanken på inhemsk produktion. Detta har fått många förtvivlade företagare att vända sig till mig i denna fråga.

Min fråga till klimat- och miljöminister Annika Strandhäll blir därför:

 

Vilka åtgärder tänker ministern vidta i närtid för att drastiskt korta ned tiden för företagen att erhålla sina miljötillstånd?