Fråga 2021/22:1445 Reningsvätskan Adblue

av Lars Beckman (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Utan reningsvätskan Adblue kan lastbilar inte köra. Redan nu flaggar tillverkare för en brist som snabbt förvärras om naturgasen stryps från ryskt håll. ”97 procent av alla lastbilar som rullar i Sverige kommer inte att rulla längre", säger Mattias Bergman, vd på Bil Sweden till nyhetssidan Tidningen Näringslivet.

För att minska utsläpp av kväveoxid från dieselbilar används reningsvätskan Adblue. Bakgrunden är ett krav på att få ned det så kallade NOx-värdet och förbättra luftkvaliteten i städerna. Att använda Adblue är ett certifieringskrav för alla moderna fordon och omfattar de flesta lastbilar och närmare 600 000 personbilar som rullar i Sverige.

Nyhetssidan TN skriver vidare:

”Om läget skulle bli akut finns det två vägar att gå, enligt Mattias Bergman på Bil Sweden. Viktigast är att säkra leverantörskedjorna. – Vårt huvudspår i så fall är att se vad det finns för andra leverantörer av naturgas eller andra gaser, som biogas, för att ha en alternativproduktion så att det inte blir brist, säger han. Om inte det alternativet är på plats arbetar Bil Sweden och flera andra aktörer för att få till ett EU-undantag från emissionskraven, ett krav som i så fall gäller hela Europa. Undantaget innebär att man mjukvarumässigt låser upp och ändrar inställningarna i fordonen. – Detta är inget som vi vill göra, eftersom det är negativt för luftkvalitén och innebär ett enormt arbete att ta in alla fordon till verkstäder. Men om det inte finns andra alternativ och det hotar våra varutransporter så är det min bedömning att det är det som måste ske.”

Situationen avseende brist på Adblue kan bli akut och i princip stoppa all tung trafik i Sverige. Regeringen måste agera proaktivt för att inte försätta Sverige i en situation där varuleveranserna stoppas.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad har ministern vidtagit för åtgärder för att vi inte ska hamna i en situation där bristen på Adblue stoppar den tunga trafiken i Sverige?