Fråga 2021/22:1443 Krigsbrotten i Butja och Borodjanka

av Magnus Jacobsson (KD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Jag har tidigare frågat utrikesministern om Putins krigsbrott och då fått beskedet att Sverige tillsammans med flera andra länder har agerat för att Putin ska ställas till ansvar för de krigsbrott som Ryssland just nu genomför i Ukraina.

Nu ser vi att enskilda förband genomför grova krigsförbrytelser. Ukrainska myndigheter håller på att dokumentera vad som har skett i till exempel Butja och Borodjanka, och deras underrättelsetjänst arbetar tillsammans med andra länders underrättelsetjänster för att ta reda på vilka ryska förband som har varit på plats i de städer som utsatts för brott mot krigets lagar.

Det kommer därför förhoppningsvis att vara möjligt att ställa enskilda befäl och enskilda soldater inför rätta och utkräva straffrättsligt ansvar för krigsbrott och brott mot mänskligheten.

Det är av yttersta vikt att världssamfundet inte accepterar att övergrepp gentemot civila begås.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kommer Sverige att vidta åtgärder för att inte bara Putin ska ställas inför rätta utan att det internationella samfundet även lagför och beslutar om riktade sanktioner gentemot enskilda befäl och soldater?