Fråga 2021/22:1438 Ekonomiska migranter i flyktingvågen från Ukraina

av Tobias Andersson (SD)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Sedan Ryssland påbörjade sitt anfallskrig mot Ukraina har miljoner tvingats på flykt i Europa, och vi ser nu den värsta flyktingkrisen i vår närhet sedan andra världskriget. Det råder en stor politisk enighet kring att Sverige ska ta sitt ansvar och bistå Ukraina med vapen och ekonomiskt stöd, samt ukrainare på flykt med tillfälligt uppehälle i Sverige.

Många har redan kommit, och prognoserna talar för att detta mottagande bara är början. Privatpersoner, civilsamhälle och näringsidkare har slutit upp, och överallt växer det fram trygga boendeplatser för de ukrainska flyktingarna. Detta fantastiska mottagandet, och det starka stödet för att Sverige ska stötta Ukraina och ukrainare, riskerar att avta om det visar sig att andra utnyttjar denna flyktingvåg för sin egen vinning.

Rapporter, videoklipp och information har spridits om att det bland de flyende ukrainarna har gömts sig lyckosökare från andra länder. Det är inte långsökt att misstänka att delar av de migranter från Afrika och Mellanöstern som tillät sig vara en del av Belarus försök att forcera den polska gränsen nu sökt sig in bland de riktiga flyktingarna i ett nytt försök att ta sig in i EU.

I detta ansträngda läge måste Sverige prioritera, och det rimliga är att prioritera ett tillfälligt mottagande av de kvinnor och barn som flyr Ukraina men inga andra. Därför krävs det en ordentlig kontroll av de som kommer till Sverige så att vi kan säkerställa att våra medel går till dem som behöver det mest.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

 Hur säkerställer regeringen att det är ukrainare som nu kommer till Sverige?