av Yasmine Posio (V)
till Finansminister Mikael Damberg (S)
Rysslands folkrättsvidriga invasion av Ukraina har chockat hela världen. I skrivande stund har en fjärdedel av Ukrainas befolkning tvingats på flykt. Människor tvingas lämna sina hus och hem, familjer splittras, antalet våldtäkter ökar och gravida tvingas föda sina barn i skyddsrum och på tunnelbanestationer. Vi måste gemensamt ta ansvar för att välkomna de människor som nu flyr den ryska attacken.
Men det finns också en oro för att viljan att hjälpa kommer att innebära mindre bistånd på annat håll. Nyligen gick en rad tunga biståndsorganisationer ut med ett brev man skickat till regeringen där man uttrycker oro för att det internationella biståndet kan komma att minskas genom avräkningar.
Det är också en farhåga som migrationsminister Anders Ygeman bekräftat. Under regeringens pressträff den 18 mars konstaterade han att regeringen bedömer ”att en avsevärd del av kostnaderna” för mottagandet av de människor som nu flyr krigets Ukraina kommer att kunna avräknas mot biståndet.
Med ett ansträngt klimatnödläge, en pandemi som fortfarande pågår runt om i världen, enorma globala klyftor, brist på grundläggande demokratiska rättigheter i många länder och brist på basala nödvändigheter såsom rent vatten och mödravård är behoven av bistånd enorma.
Sverige har alla möjligheter att vara en fristad för människor på flykt från Rysslands anfallskrig, utan att behöva göra avkall på det internationella biståndet. Finansministern har själv slagit fast att svensk ekonomi är motståndskraftig tack vare starka offentliga finanser och en robust arbetsmarknad (regeringens pressträff den 1 april). Att använda möjligheten till avräkningar genom att minska biståndet för att finansiera mottagandet av de människor som nu flyr Ukraina vore olyckligt.
Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:
Kommer regeringen att avstå från att göra avräkningar på den nivå som tillåts enligt OECD-Dacs regler?