Fråga 2021/22:1423 Tillsyn av det statliga finmaskiga vägnätet på landsbygden

av Mikael Larsson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I Sveriges avlånga land finns det mycket väg. Vägklassning 5 och 6 är det statliga finmaskiga vägnät som i stora delar finns på landsbygden och där underhållet på sina håll är väldigt eftersatt.

Det finmaskiga statliga eller enskilda, i vägsamfällighet förvaltade, vägnätet på landsbygden är där mer än en miljon människor varje dag påbörjar sin resa. Det kan vara till arbetet, till studierna eller till kulturupplevelsen.

När en enskild väg och vägsamfällighet ska få stöd från staten genomförs en kontroll av vägen vart femte år för att man ska se att vägen uppfyller krav och håller standard så att pengar ska kunna betalas ut.

Det finns en stor underhållsskuld för det finmaskiga statliga vägnätet på landsbygden. Centerpartiet har förslag om att det ska införas en minsta godtagbar standard på det statliga vägnätet på landsbygden. I och med att det i dag finns en stor underhållsskuld är det oerhört viktigt att tillsyn lik den som görs på vägsamfälligheters vägar också görs på statens egna vägar. På många håll kan man när man reser runt i landet se vilka vägar som är statliga respektive enskilda, då vägsamfälligheternas vägar är i bättre skick och underhålls bättre.

Det jag ovan skriver om ställde jag som fråga till statsrådet Tomas Eneroth (S) den 17 mars, och frågan handlade om hur tillsyn sker av det statliga finmaskiga vägnätet på landsbygden så att detta inte prioriteras bort. Statsrådet svarade då att 15 miljarder årligen är avsatta för vidmakthållande av väg på landsbygden samt att Trafikverket aldrig haft så mycket pengar.

Detta är självklart jättebra, men om man inte har koll på sina anläggningar vet man ju inte heller var man ska göra åtgärder för att bättra på landets finmaskiga vägar.

Därför vill jag på nytt fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Anser ministern att staten har god tillsyn av det statliga vägnätet på landsbygden så att underhåll kan prioriteras, och om inte, vad avser ministern att vidta för åtgärder?