Fråga 2021/22:1419 Lagen om riskskatt för kreditinstitut

av Helena Vilhelmsson (C)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Enligt ett tillkännagivande som återfinns i 2021/22: SkU11 ska regeringen utreda möjligheten att ändra lagstiftningen så att riskskatten inte omfattar lokalt förankrade banker.

Nuvarande lagstiftning medför risk att lokala sparbanker och andra kreditinstitut som förmedlar krediter till stora hypoteksbolag kommer att omfattas av skatten. 

Syftet med lagen (2021:1256) om riskskatt för kreditinstitut är ”att kreditinstitut, som vid en finansiell kris riskerar att orsaka väsentliga indirekta kostnader för samhället, ska bidra till att minska dessa kostnader”. Sparbankerna bedriver inte verksamhet som är kritisk för det finansiella systemet och borde därför inte omfattas av riskskatten.

Ett förslag till lösning kan vara att den volym som varje enskild sparbank förmedlat till exempelvis Swedbank Hypotek avräknas från Swedbank Hypoteks totala skulder. Därmed skulle de undkomma skattskyldighet enligt den nya lagen om riskskatt.

Det är som jag ser det rimligt att kreditinstitut som bedriver lokalt förankrad verksamhet och som inte är en risk för det finansiella systemet ska fortsätta vara en garant för finansiell stabilitet i hela landet, utan att drabbas av skadliga skatter.

Min fråga till finansminister Mikael Damberg är:

 

Vad har ministern gjort eller avser att göra för att följa lagstiftningen och se till att riskskatten inte drabbar lokalt förankrade banker?