Fråga 2021/22:1416 Rysslands geopolitiska inflytande i Afrika

av Hans Wallmark (M)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

De mycket hårda sanktionerna mot Ryssland från EU och USA får nu också effekter för Rysslands globala ambitioner. De senaste åren har Ryssland ökat sitt geopolitiska engagemang i Afrika, inte minst för att i utbyte mot legosoldater få andelar i afrikanska gruvor med mineraler av stor betydelse för Europas industri och gröna omställning.

En del av Afrikas viktiga gruvor kontrolleras nu av ryska oligarker, som direkt eller indirekt står i förbindelse till Putins finansiering av kriget i Ukraina. Det gäller mineralgruvor i exempelvis Guinea, Sudan, Centralafrikanska republiken och Madagaskar, för att nämna några länder.

För Sverige och EU finns ett starkt intresse av att strypa intäkterna till Rysslands gruvindustri, som finansierar oligarker och Putins maktbas. Dessutom finns ett starkt intresse från den demokratiska världen att begränsa Rysslands destruktiva inflytande i Afrika, såväl politiskt som ekonomiskt.

Med bakgrund i ovanstående vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

På vilket sätt arbetar ministern av egen kraft, och i Europeiska rådet, för att minska Rysslands ekonomiska inflytande i Afrika?