Fråga 2021/22:1410 Granskning av affärer med rysk krigsindustri

av Markus Wiechel (SD)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Delar av den ryska krigsindustrin, däribland tillverkare av kärnvapen, köper och använder i dag svensk teknik. I en granskning av tidningen Expressen ser vi hur ett åttiotal ryska bolag som tillverkar vapen och militär teknik har köpt utrustning tillverkad av svenska industrikoncerner. Totalt handlar det enligt granskningen om över 1 000 affärer sedan 2014, året då Ryssland först invaderade Krim och sedan fortsatte med sin aggression i regionerna Donetsk och Luhansk. Köparna råkar vara producenter av alltifrån raketer och bomber till stridsflygplan och helikoptrar. Sådant som i dag vållar stor skada i Ukraina.

Den 2 april 1987 tillkallades en kommission med uppgift att granska vissa uppgifter om olaglig vapenexport. Kommissionen, som sedan kom att kallas för Medborgarkommissionen för granskning av viss vapenexport, hade till uppdrag att i ett sammanhang ”skapa största möjliga klarhet kring de händelser som sedan år 1970 gett upphov till uppgifterna om olaglig svensk vapenexport samt att redovisa i vilket skede och med vilkas medverkan som avsteg från givna regler skett”.

Mot bakgrund av den granskning som utförts av tidningen Expressen finns det ett uppenbart intresse av att få fram samtliga kort på bordet. Minst ett av de svenska företag som deltagit i dessa affärer har till Expressen bekräftat uppgifterna och säger att de själva valt att inleda en utredning. Bolaget har dessutom redan hunnit hitta över 50 affärer som skett i strid med bolagets egna regler.

Mot bakgrund av detta önskas justitie- och inrikesminister Morgan Johansson svara på följande fråga:

 

Kan ministern tänka sig att inrätta en medborgarkommission eller liknande för att granska affärer med rysk krigsindustri eller liknande?