Fråga 2021/22:1409 Säkerställd kontroll vid resor med passagerarfartyg

av Linda Westerlund Snecker (V)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Efter kraftig kritik från flera remissinstanser beslutade regeringen att lägga planerna på att införa id-kontroller på tåg och bussar på väg in i Sverige på is. I stället gick regeringen vidare med en förordningsändring som innebär obligatoriska id-kontroller för passagerare på båtar till Sverige från den 28 mars. Eftersom de flesta som flyr kriget i Ukraina kommer till Sverige via båt får förslaget i praktiken samma effekt som att införa id-kontroller.

Därmed hindras människor som flyr kriget i Ukraina från att ta sig till Sverige, om de saknar id- handlingar. Det är ett uppenbart brott mot asylrättens syfte och går emot EU-kommissionens rekommendationer om hur massflyktsdirektivet ska tolkas.

När regeringen införde id-kontroller i början av 2016 ledde det till en dominoeffekt, där flera andra EU-länder skärpte sina gränser på liknande sätt, vilket slutade med att Erdoğan och libyska miliser fick i uppdrag att agera gränsvakt åt Europa. Nu flyr människor framför allt från Ukraina. Risken att händelserna från 2016 upprepar sig är stor, men denna gång med konsekvensen att de länder som gränsar till Ukraina får ta ett oproportionerligt ansvar. Samtidigt kommer id-kontroller att begränsa asylrätten för andra människor på flykt, utanför det mediala strålkastarljuset.

EU-kommissionen har tidigare slagit fast att transportörsansvar är otillåtet vid resor inom Schengen. 2018 bekräftade EU-domstolen kommissionens tidigare inställning och slog fast att transportörsansvar vid inre gräns mellan medlemsländer är oförenligt med Schengenreglerna.

Det är anmärkningsvärt att regeringen hanterar dessa frågor så bristfälligt. Regeringen borde ha dragit lärdomar av de id-kontroller som infördes 2016 och kunnat analysera konsekvenserna mer ingående. Vänsterpartiet konstaterar att regeringen gjort det till en vana att behandla lagstiftning som handlar om migration på ett otillfredsställande sätt.

Mot denna bakgrund vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att säkerställa att de som flyr krig och förtryck har möjlighet att komma till Sverige och söka asyl här?