Fråga 2021/22:1393 Unga flickors rätt till tryggt stöd vid hedersrelaterat förtryck

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Återigen tar vi del av rapporter där unga flickor far illa och behandlas felaktigt.

Vi tar del av rapporter som visar att unga flickor låses in på hem som drivs av Statens institutionsstyrelse (Sis-hem), trots att det inte varit i enlighet med bestämmelser i lagen om särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU). Väl på boendet har deras tillstånd i stället försämrats, och i flera fall har det framkommit att unga flickor utsatts för sexuella övergrepp, ignorerats på boendet och i värsta fall också tagit livet av sig.

Nyligen publicerade SVT en granskning om gömda hedersflickor, och rapporterade om ett fall där en 14-årig ung tjej behövde fly från sin familj på grund av hedersvåld i familjen. Hon placerades i en fosterfamilj bara några mil bort från sin egen familj, och i samma område som hennes klasskamrater bodde i. Detta resulterade i att hon kände sig otrygg och rymde. Socialtjänsten bedömde då att hon skulle låsas in på ett låst ungdomshem som drivs av Sis.

Detta är bara ett av fallen där hedersvåldsutsatta flickor låsts in trots att de enligt LVU § 3, och enligt tidigare vägledande domar, inte får placeras på Sis-hem på grund av familjens problem och hedersvåld. Men i SVT:s granskning framkommer att minst 15 kommuner gör detta ändå eftersom kommunerna inte vet hur de ska hantera situationer med hedersvålsutsatta. Det är oacceptabelt att unga flickor som söker trygghet och skydd från sin familj i stället hamnar inlåsta på hem. 

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur avser ministern att verka för att säkerställa att unga flickor som söker hjälp från hedersförtryck och våld får den hjälp och det stöd som förväntas och som rimligen bör finnas?