Fråga 2021/22:1392 Odlingstorv

av Betty Malmberg (M)

till Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S)

 

Odlingstorv har stor betydelse som substrat för uppdrivning av alltifrån basilika till skogsplantor. På grund av kriget i Ukraina har importen av torv från Ryssland och Belarus till EU stoppats, vilket beräknas få störst konsekvenser för livsmedelsproduktionen i Tyskland och i Nederländerna. Sverige har inhemsk råvara att tillgå, men med tanke på utvecklingen som nämndes ovan, och att efterfrågan från andra EU-länder kommer att pressa upp priserna, förväntas en hel del av den odlingstorv som vi behöver i stället komma att gå på export.

Som exempel på det egna behovet kan nämnas att vi i landet varje år driver upp cirka 380 miljoner skogsplantor varvid torven är en viktig ingrediens. Till det ska läggas behovet av torv för livsmedelsproduktion, som har betydelse för livsmedelssäkerheten.

Sverige är som sagt självförsörjande på odlingstorv för närvarande, men om det ska gälla framåt i tiden krävs åtgärder. Det beror framför allt på att de torvmarker som det i dag skördas odlingstorv på beräknas ha en kvarvarande livslängd på i genomsnitt bara 12 år. Och med handläggningstider för nya täkttillstånd på upp till tio år plus ansökningskostnader som kan uppgå till 1 miljon kronor finns det höga hinder som måste rivas. Därför behöver branschen snarast tydliga besked om hur regeringen ser på en långsiktig och fortsatt produktion av torv i landet. I dag ges nämligen motstridiga besked.

Ett exempel på det är regeringsuppdraget om återvätning av bland annat utdikade torvmarker, som Skogsstyrelsen fick (den 20 maj 2021). Regeringsuppdraget riskerar i sin förlängning tillgången på odlingssubstrat för att driva upp 380 miljoner skogsplantor årligen. Utan skogsplantor försämras skogens tillväxt, och en för Sverige viktig kolsänka blir kraftigt reducerad. Regeringens politik kan därmed komma att få effekter också för klimatet. Det är därför viktigt att vi kontinuerligt kan driva upp nya plantor som kan bidra till skogens klimatnytta.

Med hänvisning till ovanstående vill jag fråga klimat- och miljöminister Annika Strandhäll:

 

Vilka åtgärder kommer ministern att vidta för att säkerställa fortsatt skörd av odlingstorv?