Fråga 2021/22:1390 Remissvar från Statens tjänstepensionsverk

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen aviserade sent i höstas att ett garantitillägg ska införas. Bakgrunden till garantitilläggets tillkomst är väl känd: Det kom till för att köpa Vänsterpartiets stöd inför en då kommande statsministeromröstning.

Nyligen avslutades remisstiden för regeringens förslag om ett garantitillägg i bostadstillägget. Utöver att flera remissinstanser pekar på att tiden för att svara på remissen varit kort så har flera remissinstanser invändningar i sak.

En av de tunga remissinstanser som yttrat sig, trots kort svarstid, är Statens tjänstepensionsverk (SPV). I sitt remissvar skriver SPV bland annat:

”Det kan konstateras att syftet med det nyligen införda inkomstpensionstillägget var att öka respektavståndet mellan dem som arbetat och dem som inte har gjort det (Ds 2020:7). Syftet med det förslagna garantitillägget är att långsiktigt stärka inkomsterna för de pensionärer som har låga inkomster från den allmänna pensionen, vilket torde minska effekten av syftet med förstnämnda tillägg. Båda dessa reformer är finansierade via statsbudgeten och avviker från grundtanken att pensionssystemet ska präglas av långsiktiga lösningar som utformas utifrån systemets grundläggande principer, däribland livsinkomstprincipen.”

SPV:s slutsats om förslaget om garantipension är dels att det strider mot pensionssystemets grundtanke om livsinkomstprincipen, dels att förslaget motverkar effekterna från det tidigare införda inkomstpensionstillägget. Syftet med inkomstpensionstillägget var att öka det så kallade respektavståndet. Garantitillägget motverkar detta.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för öka respektavståndet i pension mellan dem som arbetat och dem som inte arbetat?