Fråga 2021/22:1387 Remissvaret från Inspektionen för socialförsäkringen

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Regeringen aviserade sent i höstas att ett garantitillägg ska införas. Bakgrunden till garantitilläggets tillkomst är väl känd: Det kom till för att köpa Vänsterpartiets stöd inför en då kommande statsministeromröstning.

Nyligen avslutades remisstiden för regeringens förslag om ett garantitillägg i bostadstillägget. Utöver att flera remissinstanser pekar på att tiden för att svara på remissen varit kort, så har flera remissinstanser invändningar i sak.

Inspektionen för Socialförsäkringen (ISF) skriver i sitt remissvar:

”Inspektionen för socialförsäkringen kan varken tillstyrka eller avstyrka förslagen och bedömningarna i promemorian, eftersom vi utifrån den utredning och konsekvensbeskrivning som finns i promemorian inte kan ta ställning till om förslagen och bedömningarna är ändamålsenliga.”

Den promemoria, med förslag och konsekvensbeskrivningar, som regeringen skickat ut på remiss är alltså så undermålig att ISF inte anser sig kunna ta ställning till om myndigheten ska kunna tillstyrka eller avstyrka förslagen. Detta trots att ISF får anses vara experter på utvärderingar inom just socialförsäkringar. Så här beskriver ISF sitt uppdrag på sin hemsida:

”ISF:s uppdrag att granska och utvärdera socialförsäkringsområdet innebär att vi arbetar för att föräldraförsäkringen, sjukförsäkringen, pensioner och andra områden fungerar på ett effektivt och rättssäkert sätt.

Våra granskningar förser regeringen och myndigheter med kunskap för att kunna utveckla och förbättra socialförsäkringen.”

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att det är möjligt att bedöma och göra konsekvensanalyser av förslaget om ett garantitillägg?