Fråga 2021/22:1385 Förlossningsskador i vården

av Linda Lindberg (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Förlossningsvården kantas av hög arbetsbelastning, otillräckliga arbetsvillkor, stor platsbrist och dessutom otillräckliga undersökningar av gravida kvinnor. Det försämrade tillståndet leder i sin tur till att bristfälliga bedömningar görs och därmed att risken för förlossningsskador ökar.

Redan under 2020 konstaterade Ivo att det saknas ett helhetsperspektiv om bedömningen av bebisens tillstånd i magen, vilket även styrks av den granskning som Veckorevyn gjort av samtliga förlossningsrelaterade anmälningar mot 45 svenska vårdinrättningar som inkommit till Ivo från den 1 januari 2018 till och med den 31 augusti 2021.

I granskningen framkommer att cirka 300 anmälningar gjorts om förlossningsskador på mammor och barn. Av de 83 barn som dött av förlossningsrelaterade skador bedömer Ivo att hälften kunnat undvikas genom bättre vård och tillsyn. Det är djupt oroväckande att se hur en så viktig del inom vården inte fungerar som den ska. Sverige har en hög svansföring när det kommer till såväl jämlikhet som jämställdhet, och av den anledningen borde frågan prioriteras högre av regeringen. Kvinnor och barn förtjänar en trygg förlossningsvård som man kan lita på.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren.

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att förebygga risken för förlossningsskador i svensk sjukvård?