Fråga 2021/22:1382 Åtgärder med anledning av höga elpriser

av Mats Persson (L)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

De senaste åren har elpriserna rusat till historiskt höga nivåer i Sverige. Problematiken har sin grund i att Sverige aktivt har lagt ned ett antal kärnkraftsreaktorer. Indelningen i elprisområden gör att priset i södra Sverige varit åtskilligt högre än i norra Sverige. Konsekvenserna har varit stora för både hushåll och företag.

Sydsvenska Dagbladet rapporterade nyligen om misstankar kring manipulation på energimarknaden. Det handlar om svårförklarliga prisrörelser på den nordiska elbörsen, Nordpool. Energimarknadsinspektionen har fått flera anmälningar om misstänkta manipulationer av marknaden. I en rapport från Nordpool från förra året konstateras: ”Omständigheterna kan göra det möjligt för även mindre marknadsaktörer att tjäna på att hålla inne kapacitet eller öka priset på sina produktionstillgångar.”

Blotta misstanken om manipulationer på elmarknaden vittnar om behovet av reformer, eftersom konsekvensen är att konsumenterna får betala högre priser än nödvändigt.

Staten måste ta ett större ansvar för försörjningstryggheten, så att människor och företag får tillgång till energi när och där de behöver den. Den kortsiktiga, fragmenterade politik som förts måste ersättas av en energipolitik som främjar de fossilfria energislag, exempelvis vattenkraft och kärnkraft, som kan upprätthålla elförsörjning oavsett väderlek.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Avser statsrådet att vidta några åtgärder för att förbättra elmarknadens funktionssätt?