Fråga 2021/22:1368 Ränteavdrag för elnätsinfrastruktur

av Camilla Brodin (KD)

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Regeringen beslutade den 28 oktober 2021 att en särskild utredare ska se över ett flertal frågor utifrån de nya skatteregler för företagssektorn som trädde i kraft 2019. Utredningen ska bland annat analysera behovet och lämpligheten av ett infrastrukturundantag i ränteavdragsbegränsningsreglerna samt föreslå utformning av ett sådant undantag. Detta är något vi välkomnar. Inte minst för att Sverige står inför ett omfattande investeringsbehov av elnäten. Enligt branschen handlar det om investeringar på över 500 miljarder till 2045. Det är enorma summor som ska möjliggöra elektrifieringen i industri och transporter och för att klara klimatmålen. 

Den stora omställning Sverige står inför kräver att vi ser över alla verktyg som står till buds. Elnäten behöver utvecklas så effektivt som möjligt oaktat stam-, region- eller lokalnäten. En del av denna utveckling bygger på en effektiv finansiering. Kapitalintensiva verksamheter som infrastruktur och elnät finansieras med hög andel lån, vilket innebär att ränteavdrag blir ett viktigt verktyg för att möjliggöra en billigare utbyggnad av elsystemet. Redan i dag har flera EU-länder infört ett undantag för elnätsinfrastruktur för att säkerställa omställningen av energisystemet. De länder som infört denna lättnadsregel är bland annat Belgien, Finland, Frankrike, Italien, Nederländerna och Storbritannien. Sverige med stora ambitioner att ställa om både industri- och transportsektorn riskerar att ha sämre förutsättningar än andra länder inom EU. Sverige ligger i dag efter andra EU-länder som redan implementerat ett undantag, och vårt land ska vänta ytterligare två år på att utredningen ska vara klar.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Mikael Damberg:

 

Kommer utredningen att lägga extra fokus på undantaget för elnätsinfrastruktur, och om inte, vilka åtgärder är ministern beredd att vidta?