av Magnus Stuart (M)
till Näringsminister Ibrahim Baylan (S)
Vi är många politiker från flera partier som jobbar hårt för att minska byråkratin och förenkla regelsystemet för näringslivet. Otaliga är de motioner som lämnats in i riksdagen, och många är de frågor på just detta tema som ställts till ansvariga ministrar. Därtill kämpar Sveriges olika näringslivs- och branschorganisationer, såsom Svenskt Näringsliv, Företagarna och Småföretagarna, för att minska regelbördan för våra företag.
Flera statliga utredningar har tillsats för att söka förenklingar och sänka kostnaderna för företagen, men betydligt mer måste göras inom detta område.
I Förenklingsutredningens betänkande finns ett stort antal förslag på förenklingar, och även i Förenklingar för mikroföretag och modernisering av bokföringslagen finns många bra förslag att verkställa.
För att ständigt förbättra näringslivsklimatet och ge våra företag och företagare bättre förutsättningar krävs ett minskat byråkratiskt krångel, och därför måste regeringen fatta beslut som ger konkreta regelförändringar.
I dagarna har det kommit en OECD-rapport där det tyvärr framgår att Sveriges regelförbättringsarbete halkar efter. Rapporten jämför arbetet med regelförbättring och styrning i 37 OECD-länder och EU för att se om några förbättringar skett med utgångspunkt i OECD:s rekommendationer om regelpolicy och styrning från 2012.
Undersökningen visar att Sverige halkat efter ytterligare jämfört med 2018 och nu ligger under OECD-genomsnittet på merparten av de granskade områdena.
NNR (Näringslivets Regelnämnd) säger så här i en kommentar till rapporten. ”Vill Sverige och den svenska regeringen på allvar göra skillnad för svenska företag framgent måste något nu göras i praktiken, inte bara på pappret. Nu finns alla förutsättningar att gå till beslut. Att renovera regelverken och regelgivningsprocessen vore en mycket bra start, inte minst då regelförbättringsarbetet är en av de mest kostnadseffektiva åtgärderna för ökad tillväxt och fler konkurrenskraftiga företag.”
Med anledning av ovanstående ställer jag denna fråga till näringsminister Ibrahim Baylan:
När kommer ministern och regeringen att ta ett konkret beslut för att åtgärda de ovan anförda problemen?