Fråga 2021/22:1355 En effektivare tillståndsprövning

av Mattias Bäckström Johansson (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

I dag är ledtiderna orimligt långa för utbyggnad av elnäten – uppemot 10–12 år – vilket utgör ett stort hinder för elektrifieringen och har en direkt negativ påverkan på den svenska konkurrenskraften. Där det är uppenbart att för få initiativ har tagits för att komma till rätta med detta problem.

Men det tar även lång tid för att få beslut kring förlängd nätkoncession. Ett exempel på detta är dubbelledningen mellan Stävlö och Revsudden som förbinder Öland med fastlandet elektriskt. Det ursprungliga tillståndet för kraftledningar för matningen av Öland meddelades 1928. Sedan 2017 har det sökts en förlängd koncession, där Energimarknadsinspektionen har att pröva om ledningen är rimlig samt om man ska få en förnyad koncession. Trots att det nu har passerat fem år så är ärendet fortfarande inte avslutat.

Exempel på kompletterande underlag som begärts in i handläggningen är hur man hanterar människors oro för att fåglar ska kollidera med elledningen och hur man beaktar barnperspektivet. Det senare framstår som tämligen märkligt då ledningen utgör den enda elektriska förbindelsen mellan Öland och fastlandet. Det är inte uppenbart att det nödvändigtvis behövs fler handläggare utan i stället en mer effektiv handläggning.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för en mer effektiv handläggning av nätkoncessioner?