Fråga 2021/22:1344 Arbetsgivares arbetsmiljöansvar

av Magnus Persson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Arbetsgivaren har det övergripande ansvaret för arbetsmiljön. Det slås bland annat fast i arbetsmiljölagen. Men ny forskning visar att vad som händer när man inte lever upp till kraven är inte lika solklart. Mycket av den lagstiftning och de förordningar som reglerar arbetsmiljöområdet är väldigt gamla. Exempelvis arbetsmiljölagen kom till på 1970-talet då arbetslivet såg helt annorlunda ut än i dag, vilket är en orsak till att det i dag kan uppfattas som att regelverket är otydligt och för generellt och gör det svårare för arbetsgivare att göra rätt.

Sällan pekas en enskild person ut vid domar gällande arbetsmiljöbrott; den så kallade företagsboten flyttar i stället det personliga ansvaret till företaget, vilket kan uppfattas negativt av de berörda. Frågan om hur de rättsliga kraven på arbetsgivare kan omvandlas till rättsligt ansvar behöver analyseras kontinuerligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Är statsrådet beredd att ta initiativ för att se över arbetsmiljölagen och anpassa den efter dagens arbetsmarknad och arbetsmiljörätt ?