Fråga 2021/22:1342 Luckor i den cancerförebyggande politiken

av Markus Wiechel (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Tre av tio cancerfall går i dag att förebygga. Det finns helt enkelt en rad förhållandevis enkla åtgärder för att förhindra nya cancerfall, i synnerhet då vissa orsaker till cancer är välkända. Undertecknad har i såväl skriftliga frågor som motioner lyft ett flertal av dessa, men sorgligt nog med begränsat resultat. Nu har Cancerfonden dessutom släppt en granskning av dagens politik, som de menar har stora luckor beträffande vad samhället gör för att förebygga cancer. I denna finns också en rad förslag i syfte att bistå i den kamp mot cancer som de hoppas att regeringen tar.

Förslagen i Cancerfondsrapporten 2022 är följande:

Vi är nog många som kan hålla med om att det behövs ett politiskt helhetsperspektiv med konkreta målsättningar för att besegra cancer. Vidare är vi många som sorgligt nog kan konstatera att det i politiken har saknats en hög ambitionsnivå för att förebygga cancer, trots de goda förutsättningar som finns.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Hur ser ministern på det som framkommit i Cancerfondens rapport 2022, och kan vi förvänta oss att ministern följer de förslag som lämnats till regeringen i denna rapport?