Fråga 2021/22:1332 Det förhöjda bostadsbidraget/tillägget

av Mikael Larsson (C)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Bostadsbidrag/tillägg finns till för människor att söka för att klara av sina kostnader för bostad i de fall man har en låg inkomst eller en låg pension. För människor som lever riktigt på marginalen finns det också ett förhöjt eller utökat bostadsbidrag/tillägg som går att söka. 

Att kunna ta del av bostadsbidraget/tillägget eller det förhöjda bostadsbidraget/tillägget är krångligt, och det är många blanketter som ska fyllas i innan man kan få ta del av bidraget. 

De pengar som avsätts för människor som lever på marginalerna att söka är också viktiga eftersom de pengarna oftast berör ensamstående föräldrar eller pensionärer. 

Här bör staten genom Försäkringskassan verka för att man ska kunna söka bostadsbidrag/tillägg och förhöjda bostadsbidrag/tillägg och att detta ska kunna göras med en enklare metod med samarbete mellan olika myndigheter som Försäkringskassan, Skatteverket och Pensionsmyndigheten. 

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi

 

Avser statsrådet att verka för att det ska bli lättare att kunna söka bostadsbidrag/tillägg samt även det förhöjda bostadsbidraget/tillägget?