Fråga 2021/22:1324 Stöd till Belarus folkambassad

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

I såväl Venezuela som Belarus finns en förhållandevis organiserad demokratisk opposition, och de har utsett sina egna diplomatiska beskickningar, så kallade folkambassader. Trots att dessa torde ha rejält med stöd och sympati från den svenska regeringen saknar dessa möjlighet att kunna verka som legitima representanter för sina länder, och de kan därmed inte agera fullt ut utifrån sina folks intressen.

Enligt Wienkonventionen sker upprättandet av diplomatiska relationer mellan olika stater genom ömsesidigt samtycke, och det är den sändande staten som utser sina diplomater. Om ett land väljer att de facto betrakta ett styre i ett annat land som illegitimt öppnar det för att man kan betrakta en annan regering som legitim. Det finns andra länder, såsom Storbritannien och Portugal, som har erkänt oppositionella demokrater som legitima företrädare. Sådana folkambassader har även kunnat överta byggnader som tillhör landets ambassad.

Sverigedemokraterna har sedan tidigare föreslagit att Sverige ska följa Storbritanniens och Portugals exempel. Det gäller möjligheten att frysa tillgångar som tillhör icke-legitima ambassader men också ge legitima aktörer möjlighet att överta fysisk egendom. Vidare har vi föreslagit införandet av diplomatiska id-kort för legitima diplomatiska företrädare.

Inte minst mot bakgrund av den roll som Belarus regim bär under invasionen av Ukraina finns skäl att regeringen ökar trycket på förtryckarstaten.

Med anledning av detta vill jag fråga utrikesminister Ann Linde:

 

Kan ministern tänka sig att verka för att följa Storbritanniens och Portugals exempel beträffande stöd till folkambassader avseende förtryckarstater som Belarus mot bakgrund av kriget i Ukraina eller kan vi förvänta oss andra åtgärder för att stärka folkambassadernas roll?