Fråga 2021/22:1320 Fläskkött på flyktingboenden

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

I Migrationsverkets upphandlingsföreskrifter som nu skickas ut går det att läsa följande när det gäller vilken mat som får serveras på flyktingförläggningarna till dem som flyr från Ukraina till Sverige:  

”Maten ska vara varierad av både svensk och internationell karaktär och med hänsyn till matgästernas olika matkulturer och religion. Fläskkött eller andra produkter av gris får inte förekomma i den mat som serveras. Vidare ska maten variera efter årets säsong i val av råvaror”.

Att Migrationsverket i sina upphandlingsföreskrifter väljer bort fläskkött till flyktingar som i sitt hemland ofta äter fläskkött och dessutom är stora producenter av fläskkött verkar sakna all rimlig grund. 

Självklart ska ukrainska flyktingar ha bra och varierande mat, men att inte kunna servera det som man normalt äter i sitt hemland på Sveriges flyktingförläggningar verkar mest som om regeringen och de statliga verken har bristande kompetens om de faktiska förhållandena.

Sverige har för tillfället gott om fläskkött, och det borde ju självklart också kunna ingå i menyn för flyktingarna från Ukraina. 

Jag hoppas att detta bara är ett stort misstag av regeringen och Migrationsverket och att man åtgärdar detta så snabbt som möjligt.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

 

Är statsrådet medveten om detta, och vilka generella åtgärder avser statsrådet att vidta för att även fläskkött ska kunna serveras på landets flyktingförläggningar?