Fråga 2021/22:1312 Framtidsfullmaktens användbarhet

av Barbro Westerholm (L)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Lagen om framtidsfullmakt trädde i kraft den 1 juli 2017. Tanken med en framtidsfullmakt är att det ska vara möjligt att själv bestämma vem som ska fatta beslut för en i framtiden, om och när man själv inte längre är beslutskapabel. Framtidsfullmakten är i första hand tänkt att vara ett alternativ till god man eller förvaltare och vanlig fullmakt.

Fullmakten kan omfatta både ekonomiska och personliga angelägenheter, som att ansöka om särskilt boende eller att kunna bistå fullmaktsgivaren vid vårdkontakter. Den kan även omfatta försäljning av fast egendom och/eller bostadsrätt, men detta ska då framgå av fullmakten.

Inkommande rapporter berättar om att de som använder framtidsfullmakter förvägras använda dem av banker men också socialtjänst. Dessa accepterar inte framtidsfullmakter utan kräver särskilda bankfullmakter eller god man. Därmed förlorar lagen om framtidsfullmakt sitt ursprungliga syfte.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att följa upp hur lagen om framtidsfullmakt fungerar så att den uppfyller sitt ursprungliga syfte?