Fråga 2021/22:1302 Vaccination av barn som flytt från Ukraina till Sverige

av Camilla Waltersson Grönvall (M)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Den 24 februari inledde Ryssland en militär invasion av Ukraina som bryter mot internationell rätt och mot Ukrainas självbestämmanderätt. På grund av Rysslands illegala anfallskrig mot Ukraina beräknar Migrationsverket att uppemot 200 000 ukrainska medborgare kan fly till Sverige. En stor del av dessa är kvinnor och barn. Enligt Folkhälsomyndigheten är vaccinationstäckningen bland barn lägre i Ukraina än bland barn i Sverige. Siffrorna på den nationella vaccinationstäckningen är enligt Folkhälsomyndigheten osäkra för vissa regioner i Ukraina. Där kan vaccinationstäckningen antas vara lägre än det nationella genomsnittet. Barnvaccinationsprogrammet i Ukraina omfattar hepatit B, tuberkulos, mässling, påssjuka, röda hund, difteri, stelkramp, kikhosta, polio och Haemophilus influenzae typ B (Hib).

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att kompletterande vaccination i enlighet med det nationella vaccinationsprogrammet ska erbjudas barn upp till 18 års ålder. Särskilt viktigt är skyddet mot mässling, polio och kikhosta för barn under 6 år, enligt Folkhälsomyndigheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vilka konkreta åtgärder avser ministern att vidta för att stötta regionerna i deras arbete med att erbjuda vaccinering till barn som flytt kriget i Ukraina?