Fråga 2021/22:1291 Åtgärder mot pälsfarmer

av Elin Segerlind (V)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

Pälsdjursuppfödning innebär en risk för spridning av smittsamma virus. Under coronapandemin har coronaviruset spridits bland svenska och danska minkfarmer. Av smittspridningsskäl har det inte varit tillåtet att föda upp minkar under pandemin. Sedan april förra året måste alla aktiva minkfarmer ha registrerat sig hos Jordbruksverket. När organisationen Djurrättsalliansen gick igenom antalet registrerade farmer visade det sig att endast fyra av Sveriges omkring 25 minkfarmer hade registrerat sig. Samtidigt har 35 minkfarmare ansökt om att få ta del av det bidrag på 60 miljoner kronor som regeringen avsatt till minkfarmerna som pandemistöd.

Tidigare inspektioner av svenska minkfarmer har avslöjat långtgående problem med djurvälfärden. Burarna är trånga, stimulansen för minkarna minimal, och trots att minken är ett semiakvatiskt djur finns ingen tillgång till vatten att bada i för minkarna. Både för djurens skull och för att förhindra fortsatta virusspridningar vore det bäst om Sverige kunde göra som många andra europeiska länder, stänga minkfarmerna. Fram tills det beslutet fattas borde minimikravet vara att farmarna åtminstone följer svenska bestämmelser. Det faktum att samtliga aktiva pälsfarmare ansöker om att ta del av regeringens subventioner samtidigt som endast en minoritet registrerat sig enligt de nya reglerna visar på ett systemfel hos den svenska pälsindustrin.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Avser statsrådet att vidta åtgärder, och i så fall vilka, mot de farmare som vägrar att registrera sig i enlighet med Jordbruksverkets nya bestämmelser?