Fråga 2021/22:1285 Ingångna avtal på infrastrukturområdet

av Catarina Deremar (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Sveriges Kommuner och Regioner har i sitt remissvar över Trafikverkets förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen skrivit att det är viktigt att staten inte backar från de avtal som ingåtts med kommuner och regioner på infrastrukturområdet. Två sådana avtal är de som staten gjort med Uppsala kommun, Knivsta kommun och Region Uppsala där staten bland annat åtar sig utbyggnad av järnvägen till fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm och att hela spårdragningen ska planeras för att vara klar år 2032–2034.

Fyra spår mellan Uppsala och länsgränsen Uppsala/Stockholm är, som infrastrukturministern är väl medveten om, en mycket lönsam åtgärd som står på egna ben och har betydelse för att fullt ut kunna tillgodogöra investeringar som sker i andra delar av landet. Utöver det finns avtal med en tydlig tidsplan. I Trafikverkets förslag till nationell plan finns dock inte den finansiella planen för att nå ett färdigställande i enlighet med avtalet. Detta har lett till oro för att staten inte kommer att uppfylla sin del av avtalet.

Länsstyrelsen i Uppsala län, som för statens del har ansvar för att följa upp avtalet, skriver i sin rapport om efterlevnaden av överenskommelser om större samlade exploateringar att ”ett beslut enligt Trafikverkets förslag tillfinansiering av avtalade åtaganden innebär att staten inte kan leva upp till sina åtaganden”.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Kommer regeringen att stå fast vid sina ingångna avtal, och då särskilt att hela spårdragningen ska planeras för att vara klar 2032–2034?