Fråga 2021/22:1273 Bistånd till Ryssland

av Markus Wiechel (SD)

till Statsrådet Matilda Ernkrans (S)

 

FN:s generalförsamling röstade, med hela 141 röster för och endast fem emot (35 avstod), om en resolution i syfte att fördöma attacken mot Ukraina. I denna uppmanades också Ryssland att snarast dra tillbaka sina trupper från landet. Det generella motståndet mot Rysslands pågående brott är med andra ord omfattande, varför det således också bör finnas stöd att ytterligare öka pressen på landet som klart och tydligt brutit mot FN-stadgans förbud mot angreppskrig.

Internationellt bistånd kan som bekant användas på flera sätt i syfte att nå positiva resultat. Under 2022 slussas 60 miljarder kronor ut från Sverige i form av olika biståndsutbetalningar varav Ryssland likt tidigare år får 400 miljoner kronor. Mot bakgrund av den ryska invasionen av Ukraina med efterföljande krigsbrott och olika former av kränkningar finns det skäl att se över de utbetalningar som går till Ryssland, alternativt länder som accepterat eller rent av bistått Ryssland i denna invasion.

Mot bakgrund av vad som anförts ovan önskas statsrådet Matilda Ernkrans svara på följande fråga:

Avser statsrådet att se över biståndsutbetalningar till länder som bistått, stöttat eller har ingått i Rysslands invasion av Ukraina, eller ser hon några möjligheter att använda biståndet för att sätta press på länder som bryter mot FN-stadgan?