Fråga 2021/22:1264 Implementering av körkortsdirektivet

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Nyckelfaktorer för ett transportfordon som används yrkesmässigt är räckvidd och lastkapacitet – två punkter där elbilarna har vissa tillkortakommanden. En nöjaktig räckvidd innebär större batterier, vilka stjäl lastkapacitet. En elbil med tillräcklig räckvidd kan alltså inte lasta lika mycket som en dieselbil. EU:s körkortsdirektiv medger dock höjd totalvikt för lätta lastbilar som drivs med el eller vätgas. Gränsen för dessa är 4 250 kilo för B-körkort förutsatt att föraren haft körkort i minst två år.

Transportstyrelsen har på regeringens uppdrag utrett förutsättningarna för att kunna köra tyngre lastbilar som drivs med alternativa bränslen med B-behörighet. Elfordon kan vara tyngre än traditionella fossildrivna fordon. Det gör att det krävs högre körkortsbehörighet för att köra exempelvis eldrivna lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton. Uppdraget har alltså gällt lastbilar med en totalvikt över 3,5 ton men inte över 4,25 ton, och som drivs med el eller andra alternativa bränslen.

Det finns alltså redan möjlighet att med B-körkort framföra tvådelade fordonståg med totalvikt om 4 250 kilo. Trots detta säger Transportstyrelsen nej till att införa körkortsdirektivets undantag om höjd totalvikt för lätta lastbilar som drivs med el eller vätgas. Det påstås vara för krångligt.

Eftersom Transportstyrelsen menar att varken den eller polisen kan kontrollera vikten ska direktivet inte implementeras fullt ut. Myndigheten pekar också på att en bil med totalvikt över 3 500 kilo omfattas av reglerna för tunga lastbilar avseende bland annat kör- och vilotider och färdskrivare.

Transportstyrelsen låter den egna stelbentheten hindra en elektrifiering av de lätta lastbilarna. Att underlätta för företag med klimatprofil att köpa ändamålsenliga transportbilar hade ju dessutom inneburit ett bättre utbud på marknaden för begagnade fordon.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att, trots Transportsstyrelsens inställning, lägga förslag om implementering av körkortsdirektivet så att det blir möjligt att köra tyngre lastbilar som drivs av alternativa bränslen med totalvikt över 3,5 ton med B-körkort?