Fråga 2021/22:1260 Läkemedel mot cystisk fibros

av Tobias Andersson (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Som medborgare i Sverige ska man vara säker på att få tillgång till en hälso- och sjukvård av högsta världsklass både när det gäller behandling och läkemedel. Det ska vara en självklarhet att sjuka personer får tillgång till nya godkända behandlingar och innovativa läkemedel som kan ge en bättre hälsa och förlänga livet för kroniskt sjuka. Detta är särskilt viktigt när det gäller behandlingar och läkemedel som används för små patientgrupper men som kan vara livsavgörande för patienten.

Det är därför allvarligt att det finns patientgrupper i Sverige som inte får tillgång till läkemedel som skulle få stor positiv effekt för hälsan och förlänga deras liv – läkemedel som patienter i bland annat Danmark, Norge, Tyskland, Frankrike, Irland, Österrike, Nederländerna, Italien och Grekland har tillgång till.

Ett exempel är ett läkemedel mot den allvarliga och kroniska lungsjukdomen cystisk fibros som varit godkänt sedan december 2015 och som Sverigedemokraterna tidigare har verkat för att tillgängliggöra för svenska patienter.

Läkemedlet anses vara banbrytande eftersom det ger en förbättrad lungfunktion genom att verka direkt på den jonkanalsdefekt som finns hos ungefär hälften av patienterna med sjukdomen. De svenska patienterna, vars livslängd hade kunnat förlängas markant om de tilldelats läkemedlet, tvingas dock söka sig till andra länder för behandlingen. Detta för att ansvarig myndighet, Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV), anser att medicinen är för dyr, trots att hälsovinsten för berörda patienter anses fullkomlig.

Vi talar alltså om svenskar som tvingas bli sjukvårdsflyktingar och söka sig bort från Sverige för att förlänga sina liv. Detta är ett välkänt fenomen vilket regeringen, trots påtryckningar, aktivt avstått från att agera gentemot.

Med anledning av detta vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Avser regeringen att agera för att säkerställa att svenskar som lider av cystisk fibros kan få tillgång till välbehövligt läkemedel i Sverige?