Fråga 2021/22:1253 Höga kostnader för jordbruket

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

 

I det världsläge vi nu befinner oss o och det som sker runt om i världen så är det väldigt tydligt att livsmedelsfrågan är världspolitisk. Inom kort kommer det att uppstå större efterfrågan än vad det finns utbud på grund av Rysslands invasion av Ukraina. Priserna kommer att skjuta i höjden och tillgången att minska.

Vi bär också med oss att vårt eget land har ett läge med en självförsörjandegrad på runt 50 procent och att vi endast är helt självförsörjande på tre grödor.

Den livsmedelsstrategi som ligger kopplar inte till produktion på ett sätt som gör att de svenska lantbrukarna uppmuntras till att odla så att vårt land får en kraftfullt utökad produktion. Våra svenska lantbrukare och de som har lantbruksföretag så kallad legoodling vittnar nu om att det är en som de uttrycker det ”lavin” av lantbrukare som hoppar av från vårsådden. De kan inte odla för kalkylen går inte ihop. Detta kommer drastiskt att påverka den svenska produktionen och ger negativa effekter såväl inom jordbruket som utanför med höga priser och minskat utbud.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Anna-Caren Sätherberg:

 

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta med anledning av det ansträngda kostnadsläge som har framförts för jordbrukare?