Fråga 2021/22:1252 Utfärdande av läkarintyg för körkort

av Katarina Brännström (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Det krävs obligatoriskt läkarintyg utfärdat av läkare med specialistkompetens i psykiatri för adhd, asperger, autism eller liknande diagnos för att kunna bli godkänd för körkort. Detta är ofta förenat med visst krångel och kan bli både dyrt och tidsödande. Tidigare var det ett krav för dem med diabetes, epilepsi och hörsel- eller synnedsättning, men det har efter hand utökats till alla neuropsykiatriska diagnoser. Självklart är det viktigt att medicinska krav ställs med hänsyn till trafiksäkerheten, men ett smidigare sätt vore önskvärt.

I dag får allt fler och många unga en neurologisk diagnos som adhd i skolåldern för att kunna få extra stöd i skolan, besvär som i många fall växer bort och som inte inverkar på trafiksäkerheten. Många andra mår bra med medicinering, och de allra flesta får sina körkortstillstånd. Men det krävs intyg och är en krånglig och dyr process både för samhället och för den körkortsökande.

Våra barn- och ungdomsmottagningar, bup, runt om i landet har långa köer, och väntetiden är i flera fall upp mot ett år. De läkare som finns på dessa mottagningar lägger mycket tid på att utfärda dessa intyg, tid som kunde ha gått till de patienter som är i behov av vård. Läkarbristen är dessutom stor på många ställen, och därför prioriteras dessa ärenden bort på vissa håll. Dessa specialistläkare finns heller inte överallt i Sverige, vilket gör att många måste resa långt för att få intyget.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att minska byråkratin med utfärdande av läkarintyg för körkort?