Fråga 2021/22:1249 Proposition om öppna data

av Mattias Karlsson i Luleå (M)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Det nya öppna data-direktivet – som ersätter 2003 års PSI-direktiv – skulle ha införlivats i samtliga EU-medlemsstater senast den 17 juli 2021. Målsättningen med direktivet är att stärka dataekonomin och stimulera innovation genom att öka mängden information från den offentliga sektorn, särskilt i form av öppna data.

Tillgång till offentlig information i digitala och öppna format har ett stort samhällsekonomiskt värde eftersom bearbetning och förädling av sådan information kan skapa nya produkter och tjänster.

Den 15 september 2020 lämnade Öppna data-utredningen över sitt huvudbetänkande (SOU 2020:55), där det bland annat framgår att öppna data-direktivet ska genomföras genom en ny lag, för att förtydliga tillämpningsområdet och klargöra vilka krav som ställs på myndigheterna.

Sverige saknar ännu lagförslag, vilket bland annat lett till att EU-kommissionen lämnat en formell underrättelse som kan leda till att kommissionen senare överlämnar ärendet till EU-domstolen såvida inte Sverige vidtar de åtgärder som krävs för att genomföra direktivet. Sverige måste bli mycket bättre för att svenska företag inte ska förlora konkurrenskraft i ett internationellt perspektiv.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

När avser statsrådet att lägga fram en proposition som införlivar öppna data-direktivet i svensk lagstiftning?