Fråga 2021/22:1244 Natoutredning

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Den storskaliga ryska invasionen av Ukraina som påbörjades den 24 februari har i grunden förändrat det säkerhetspolitiska läget i Europa. Det finns i skrivande stund inget som tyder på att läget kommer att återgå till det som gällde före detta datum. Vi har bland annat sett detta då Rysslands försvarsminister uttalat sig om att den militära operationen mot Ukraina ska avslutas först när målen är uppnådda. Vidare är det vida känt att Ryssland förstärker sina styrkor, varför kriget snarare successivt trappas upp, varför det kan bli långvarigt. Ryssland har dessutom visat sig vara kapabelt att angripa civil egendom och civila, i syfte att skapa kaos, skräck och förvirring.

Det säkerhetspolitiska läget efter den ryska invasionen av Ukraina är med andra ord helt nytt. Det tydliggör vidare behovet av att likt Finland införa en Nato-option, men också en stark upprustning av försvaret i enlighet med de mångåriga krav som ställts från Sverigedemokraterna. Den i grunden förändrade situationen gör dessutom att det är mycket aktuellt att i närtid agera för att analysera konsekvenserna av vad ett svenskt Natomedlemskap skulle innebära.

Sverige har till skillnad från Finland hittills inte genomfört någon specifik Natoutredning. Man har däremot genomfört två utredningar som delvis behandlar Nato, varav den första genomfördes 2013 och behandlade ett försvarspolitiskt samarbete där ett antal sidor behandlade Nato. Det är till stora delar en beskrivning av Nato såsom central aktör, men där återfinns även viss analys. Den andra och senaste svenska utredningen som behandlar Nato genomfördes 2016 och går under rubriken ”Säkerhet i en ny tid”. Denna innehöll förvisso en mer djupgående beskrivning och analys av Natofrågan, men den kan fortfarande inte beskrivas som en fullständig Natoutredning, vilket skulle behövas i en tid då denna fråga diskuteras och bearbetas.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Kommer ministern att verka för en svensk Natoutredning i syfte att grundligt utreda innebörden av och de olika konsekvenserna av ett svenskt Natomedlemskap, och om inte, varför?