Fråga 2021/22:1239 Stöd till mödra- och förlossningsvården i Ukraina

av Yasmine Posio (V)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Krigets kaos slår hårt mot gravida och födande kvinnor i Ukraina. Gravida tvingas föda i skyddsrum, på tunnelbanestationer och på flykt. Behovet av mödra- och förlossningsvård är akut.

Under de kommande tre månaderna beräknas 80 000 barn födas i Ukraina, enligt FN. Den humanitära situationen är allvarlig. Sverige har ökat sitt humanitära bistånd till Ukraina med anledning av den ryska invasionen. Det är bra och mycket välkommet.

Vänsterpartiet har länge drivit på för att regeringen ska öka andelen bistånd som avsätts för arbete med sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) till minst 10 procent av den totala biståndsbudgeten och att man dessutom ska öka stödet till SRHR i det humanitära biståndet.

FN:s befolkningsfond UNFPA har personal på plats i Ukraina som jobbar för att skapa så säkra villkor som möjligt för gravida och födande under de extrema förhållanden som råder.

Situationen i Ukraina är alarmerande. Den ryska invasionen får förödande konsekvenser. Utrikesministern är naturligtvis väl medveten om behoven, och jag har full tilltro till att ministern, liksom jag, är beredd att stötta de ukrainska kvinnor som tvingas föda under inhumana omständigheter. Ingen ska behöva föda barn i ett skyddsrum.

Därför är min fråga till utrikesminister Ann Linde:

 

Avser ministern att ta några initiativ för att särskilt stödja mödra- och förlossningsvården i Ukraina, via UNFPA eller på annat vis?