Fråga 2021/22:1233 Konfiskering av ryska tillgångar

av Markus Wiechel (SD)

till Utrikesminister Ann Linde (S)

 

Mot bakgrund av den pågående ryska invasionen av Ukraina har vi sett alltifrån enskilda individer och mindre organisationer till regeringar och internationella sammanslutningar verka för att på olika sätt stötta Ukraina. Röster har nu också höjts för att tillgångar tillhörande exempelvis ryska oligarker i det ryska ledarskiktet ska beslagtas eller konfiskeras, alternativt att sådant som på annat sätt kan kopplas till den ryska staten beslagtas. Ett exempel är den amerikanska parlamentsledamoten Lance Gooden, som har föreslagit återupplivandet av en arkaisk bestämmelse om kaparbrev genom vilken det skulle bli tillåtet att beslagtaga i vart fall fartyg eller luftfartyg tillhörande oligarker som är föremål för amerikanska sanktioner.

Frankrikes president Emmanuel Macron är inne på samma bana. Han har nämligen lagt en order om att kartlägga ryska oligarkers tillgångar i Frankrike, med syfte att konfiskera dem. I Storbritannien väntas också förslag i samma melodi, och den spanska regeringen har begärt in uppgifter från hamnar och båtföreningar om vilka fartyg som ägs av ryssar, vilket uppenbarligen också kan vara ett steg i att beslagta dem.

Än så länge tycks det inte finnas några formella förslag på EU-nivå om att unionens sanktioner mot Ryssland också ska omfatta regelrätta konfiskeringar eller liknande, snarare än frysande av tillgångar. Det verkar dock förekomma i diskussioner och kan mycket väl föreslås formellt inom kort.

Mot bakgrund av ovanstående önskas utrikesminister Ann Linde svara på följande fråga:

 

Önskar ministern medverka till konfiskering av tillgångar tillhörande ryska staten eller ryska oligarker i Sverige eller inom ramen för det internationella samfundet givet Rysslands invasion av Ukraina, och hur ser ministern på den typen av förslag?