Fråga 2021/22:1231 Priset på drivmedel

av Angelica Lundberg (SD)

till Statsrådet Khashayar Farmanbar (S)

 

Priset på drivmedel når konstant nya rekordnivåer. I dag den 8 mars 2022 kostar en liter bensin 23 kronor och en liter diesel 27 kronor. Enligt tidningen Jordbruksaktuellt har Sverige det högsta dieselpriset i världen. Regeringen måste agera omgående med åtgärder som innebär en sänkning av drivmedelspriserna.

I mars 2021 låg priset på ungefär 15–16 kronor, en redan då hög nivå. Dieselpriset har alltså ökat med cirka 70 procent på bara ett år. Jämför man med kostanden för ett frimärke som i dag är 13 kronor så skulle en 70-procentig ökning innebära 22 kronor för ett frimärke. Ett halvkilo kaffe som i dag kostar 55 kronor skulle kosta 93 kronor och 50 öre med samma höjning. Det är med andra ord en kraftig ökning som har stor effekt på hushållens ekonomi. Det kommer rapporter från oroliga medborgare som tvingats tacka nej till jobb på grund av de höga drivmedelskostnaderna och hörs även röster som menar att det är mer lönsamt att stanna hemma med sjuklön än att åka till jobbet. Utvecklingen är väldigt oroande.

I SVT:s Rapport den 7 mars uttalar sig näringsministern om de höga bränslepriserna och kallar dem för ”Putinpriser”. Detta är ett mycket vilseledande uttalande eftersom hälften av priset på drivmedel är skatt och Putins regim förhoppningsvis inte har något alls att göra med den svenska regeringens skattepolitik. Den av regeringen införda reduktionsplikten, som trädde i kraft innan Putins invasion av Ukraina, är efter skatten den främsta anledningen till de höga priserna på svenska konsumenters drivmedel. Det må vara väntat av regeringen att såhär i valårstider vilja vältra över sina egna tillkortakommanden på någon annan, men det är inte ärligt. I stället för att försöka skylla ifrån sig borde regeringen agera för att omedelbart sänka priset på drivmedel vid pump, till exempel genom att som Sverigedemokraterna föreslagit, minska reduktionsplikten.

Jag vill därför fråga statsrådet Khashayar Farmanbar:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att sänka bränslepriset för svenska konsumenter?