Fråga 2021/22:1229 Plan för mottagande av människor som flyr kriget i Ukraina

av Maria Malmer Stenergard (M)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Statsrådet Anders Ygeman uttalar i en intervju i Dagens Nyheter den 24 februari 2022 att Migrationsverket har beredskap att vidta de åtgärder som krävs.

Samtidigt förekommer uppgifter i medierna om att personer som sökt sig till Migrationsverket mötts av långa köer och en hårt belastad myndighet. Migrationsverkets budskap har varit att de som har boendet ordnat gärna ska använda att de är viseringsfria och vänta någon vecka innan de kommer till myndigheten. Detta bland annat för att Migrationsverket ska kunna prioritera dem som behöver bostad och för att myndigheten ska hinna ”sätta alla processer runt massflyktsdirektivet”. Företrädare för Migrationsverket uppmanar också landets kommuner att ta höjd för att ett väldigt stort antal människor kan vara på väg – samtidigt som många svenska kommuner fortfarande har att hantera följderna av Sveriges historiskt höga asylmottagande.

Mot denna bakgrund frågar jag statsrådet Anders Ygeman:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att regeringen har en fungerande plan för mottagandet av människor som flyr kriget i Ukraina?