Fråga 2021/22:1223 Effektiviteten hos Lantmäteriet

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Lantmäteriets fastighetsbildningsverksamhet är ineffektiv med långa handläggningstider och höga oförutsägbara avgifter. Riksrevisionen rekommenderar att hela regelverket och nuvarande avgiftsmodell ses över, skriver Riksrevisionen i en ny rapport.

Vidare skriver man: Fastighetsbildning innebär bland annat att nya fastigheter bildas eller att fastighetsgränser ändras. Lantmäteriet har huvudansvaret för fastighetsbildning, men 39 kommuner har egen lantmäteriverksamhet. Riksrevisionen har granskat den statliga fastighetsbildningen vid Lantmäteriet. Granskningen visar att det finns stora effektivitetsproblem. Till exempel är handläggningstiderna mycket långa och har blivit allt längre under lång tid.

Riksrevisionens granskning stämmer väl med den RUT-rapport som tagits fram som visar att Sverige har längst handläggningstider i Norden och är dyrast. Problemet som Riksrevisionen pekar på har alltså varit väl känt för regeringen i många år.

Granskningen visar vidare att de avgifter som Lantmäteriet tar för att genomföra fastighetsbildning är höga och har stigit i en mycket hög takt. Riksrevisionen bedömer att detta framför allt beror på den avgiftsmodell som Lantmäteriet använder. Avgiftsmodellen kännetecknas av att Lantmäteriet har en monopolställning, att det ska råda full kostnadstäckning, att avgifterna sätts genom timtaxa och att Lantmäteriet både får besluta om och behålla avgifterna, avslutar Riksrevisionen sammanfattningen i rapporten.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta på kort sikt för att förbättra effektiviteten hos Lantmäteriet så att kostnaderna sjunker och handläggningstiden minskar?