Fråga 2021/22:1220 Sjukvårdsmateriel till Ukraina

av Clara Aranda (SD)

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

Vid en pressträff den 2 mars meddelade socialministern att Sverige kommer att donera sjukvårdsmateriel till Ukraina. Den nya svenska hjälpinsatsen innefattar bland annat 50 ventilatorer, 1 miljon munskydd, 50 000 ansiktsmasker och annan personlig skyddsutrustning, 5 000 venkatetrar och 5 000 droppslangar, 100 000 liter hand- och ytdesinfektion och 10 000 bandage. Leveransen är ett svar på Ukrainas begäran om stöd inom ramen för EU:s civilskyddsmekanism. Det sjukvårdsmateriel som skickas kommer från statliga lager och tillgodoser för närvarande inte Ukrainas efterfrågan till fullo. Socialstyrelsen undersöker därför om det finns möjlighet för regionerna att avvara det sjukvårdsmateriel som Ukraina specifikt efterfrågar, som alltså inte finns tillgängligt i myndighetens nationella beredskapslager.

Samtidigt har enskilda apoteksaktörer lyft att de är villiga att donera läkemedel till Ukraina. Dock finns regleringar i det svenska regelverket som förhindrar detta. Därför är det ett mycket välkommet besked att regeringen och berörda myndigheter nu skyndsamt ser över åtgärder som kan vara nödvändiga att vidta för att möjliggöra läkemedelsförsändelser från Sverige.

Det faktum att Sverige visar en tydlig vilja i att, på olika sätt, bistå Ukraina är mycket positivt. Vi behöver givetvis fortsätta med detta och se över ytterligare stödåtgärder löpande. Vad det gäller frågan om sjukvårdsmateriel är det viktigt att det behov som Ukraina aviserat i högsta möjliga mån kan uppfyllas. Det finns därmed skäl att utreda fler alternativ för att införskaffa det sjukvårdsmateriel som efterfrågas.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till socialminister Lena Hallengren:

 

Avser ministern att verka för att säkerställa att Ukrainas efterfrågan på sjukvårdsmateriel i högsta möjliga mån kan tillgodoses inom en snar framtid?