Fråga 2021/22:1219 Möjlighet till körprov

av Martina Johansson (C)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

Att ta körkort är viktigt för många, både ungdomar och vuxna. Körkortet är för många en av nycklarna till det första arbetet.

Köerna till körproven har under pandemin ökat och i Sörmland har de tidvis varit i upp till ett år, något som har försvårat för många. Att ha flera olika ställen att köra upp på är viktigt för tillgängligheten, och det är faktiskt även en klimatfråga. 

Just nu pågår en nedläggning av Trafikverkets körprov i Strängnäs med hänvisning till att körskoleeleverna kan ta sig till Eskilstuna. Om detta sker kommer det att leda till mindre tillgänglighet för både Strängnäsbor och andra sörmlänningar. Det kommer även att innebära att fler behöver resa till Eskilstuna, vilket i sin tur påverkar klimatet.

Det är märkligt att Trafikverket väljer att lägga ned sin verksamhet i den tredje största kommunen i länet och den andra procentuellt snabbast växande kommunen i länet. Det innebär att behovet bara kommer att öka av antalet uppkörningstider i Strängnäs. I stället borde man arbeta för att utöka antalet körtider och inte lägga ned dem. 

En nedläggning kommer även att påverka de företag i kommunen som driver körskola, eftersom många väljer att gå sin trafikutbildning där de ska köra upp för att få en bra träning. Dessa företag kommer att få ett mindre kundunderlag, och återigen kommer resorna till Eskilstuna öka och påverka klimatet negativt.

Min fråga till infrastrukturminister Tomas Eneroth är:

 

Vad gör ministern för att säkerställa att Trafikverket behåller och gärna ökar sin tillgänglighet för körprov för att bidra till att företag kan fortsätta att verka och inte fler onödiga resor ska behöva göras?