Fråga 2021/22:1212 Europas försörjning av metaller och mineral i en orolig samtid

av Eric Palmqvist (SD)

till Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

 

Sverige och Europa är i ett starkt behov av importerade metaller och mineral för att tillgodose industrins behov. Detta beror på en ökad efterfrågan som drivs av faktorer som ökad befolkning, förbättrad levnadsstandard och en omställning till nya tekniker med gröna förtecken. Till detta ska läggas tilltagande intressekonflikter kopplat till markanvändning och brukande av naturresurser.

En del av de metaller och mineral som importeras till Europa har dessvärre sitt ursprung i länder där arbetsförhållanden, synen på mänskliga rättigheter och miljöhänsyn är tveksamma. Detta är en av anledningarna till att man från EU:s håll uttalat en ambition att öka självförsörjningsgraden av metaller och mineral i de fall det är möjligt.

I denna kontext och mot bakgrund av den ryska krigföringen mot Ukraina bör det framhållas att Ryssland i dag, eller i alla fall fram till krigsutbrottet, levererar ungefär 20 procent av det nickel som EU använder. Ryssland är också en betydande exportör av metallen palladium med sina omkring 40 procent av världsproduktionen. Dessa metaller ingår i produktion och utveckling av modern elektronik och batterier och även som legeringsmetall i stålframställning. Till detta kommer att Ukraina är en producent av järn, titan och grafit.

Rysslands krig mot Ukraina belyser vikten av att säkerställa en god resiliens i råvaruförsörjningen kopplat till metaller och mineral som ett led i att skydda svenska och europeiska företag, arbetstillfällen och ekonomier.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson följande:

 

På vilka sätt avser ministern att verka för att stärka Sveriges och Europas självförsörjningsgrad av metaller och mineral med förekomst i vår berggrund, och kommer detta arbete att intensifieras med anledning av det förändrade omvärldsläget?