Fråga 2021/22:1209 Hyresgästers och hyresvärdars krisberedskap

av Mikael Eskilandersson (SD)

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Rysslands invasion av Ukraina dominerar agendan, och mot bakgrund av det försvårade säkerhetsläget pågår beredskapsdebatten i Sverige. Behov av förbättrade krisberedskapsåtgärder för hyresgäster och hyresvärdar föreligger. Det finns en befogad oro, och mycket tyder på att planeringen för krisberedskap behöver stärkas hos bostadsbolag, hos hyresvärdar och i bostadsområden.

Enligt ett teknikkonsultföretags rapport från 2021 är mer rustning för krisberedskap av olika slag nödvändig. Många av de tillfrågade personerna ville rusta sig, men 59 procent angav att de inte kände sig förberedda för en längre samhällskris, och det är tydligt att de inte klarar det på egen hand. Vidare framgick att utveckling i fastigheter, bostadsområden och stadsdelar bör omfatta mer än skyddsrum, bland annat extra beredskap för dricksvatten, alternativa värmekällor och odlingsbar mark för självhushållning. Fastighetsägare har ansvar för skyddsrum. Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har det inte byggts skyddsrumsplatser i Sverige sedan 2002, och många av de skyddsrum som finns behöver moderniseras. Kommunerna ansvarar för vattenförsörjning och räddningstjänst. Sveriges kommuner och regioner (SKR) arbetar fram en handbok för krisberedskap tillsammans med MSB; detta som stöd till kommunerna.

Allt ansvar bör inte ligga på kommunerna. Det råder ovisshet om vad som gäller inför kriser både hos hyresgäster och hyresvärdar. Dessutom finns behov av att planera i fastigheter och bostadsområden där fler aspekter än i dag tas i beaktande inför tänkbara kriser. Det vore av värde att hyresvärdar involveras i planeringen för krisberedskap och även ges riktlinjer för vad som är viktigt att ta i beaktande och hur hyresgäster kan informeras.

Mot bakgrund av detta vill jag ställa följande fråga till statsrådet Johan Danielsson:

 

Avser statsrådet att ta fram tydliga riktlinjer för krisberedskap och information som stöd till bostadsbolag, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar samt ge dem större möjlighet att delta i kommunernas krisplanering?