Fråga 2021/22:1201 Ställföreträdarregister

av Martina Johansson (C)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

I en alltmer digitaliserad värld har vi några grupper som har svårt att ha tillgång till olika tjänster.

Får du en förvaltare förlorar du din personliga rättshandlingsförmåga och kan inte längre skaffa dig ett bank-id även om din förvaltare godkänner detta. I praktiken innebär det att du inte kan logga in på 1177.se för att till exempel boka en vaccinationstid.

En förvaltare kan inte via sitt eget bank-id hjälpa den enskilde med att logga in på 1177.se eftersom det inte går att hantera någon annan persons identitet via ens eget bank-id (om du inte är vårdnadshavare till ett barn under 13 år). Skälet till detta är att bank-id är en enskild värdehandling som enbart får användas av den som innehar den och inte kan överlåtas till exempelvis en god man eller förvaltare. Eftersom en god man eller förvaltare inte kan registrera sig i något register som hanteras nationellt, som just god man eller förvaltare för sin huvudman, kan personen därför inte använda sitt eget bank-id för att exempelvis logga in på 1177 eller Försäkringskassan.

Den grupp som av olika anledningar är i behov av en god man eller förvaltare hamnar ännu mer utanför samhället genom att de inte har tillgång till samma tjänster som övriga medborgare och därav blir exkluderade. Detta blir särskilt problematiskt när man ser att en följd av den ökade digitaliseringen är att tillgången till exempelvis bankkontor blivit sämre, vilket vidare försvårar för huvudmän och deras förvaltare eller gode män.

Det finns en väg för att alla ska kunna komma åt det digitaliserade samhället. Digitaliseringsmyndigheten har utformat ett system de kallar ”Mina ombud” för att förvaltare ska kunna hantera bank-id åt sin huvudman. Det som ställer till det för Digitaliseringsmyndigheten är att det inte finns något centralt ställföreträdarregister i landet. Ett sådant register har föreslagits i utredningen Gode män och förvaltare – en översyn (SOU 2021:36) som kom i maj och som har varit ute på remiss under sommaren. Ett sådant register har flera olika användningsområden, och ett av dem skulle vara att underlätta för en god man eller förvaltare att hjälpa sina huvudmän att även sköta sina ärenden som kräver bank-id på exempelvis 1177.

Min fråga till justitie- och inrikesminister Morgan Johansson är:

 

När planerar regeringen att återkomma med ett förslag om ställföreträdarregister som kan underlätta för personer med förvaltare att kunna använda olika digitaliserade tjänster?